Головна » 2018 » Жовтень » 15 » «Бібліотека:  знай, мрій, твори»
16:49
«Бібліотека:  знай, мрій, твори»

  «Бібліотека:  знай, мрій, твори»-  таким  було  гасло  Тижня   бібліотеки  в цьому  році. Згідно з планом  виховні заходи    проведені за такими днями:  «Реклама», «День, присвячений 100-річчю з дня  народження В.О. Сухомлинського», «День добродійності «Бути  добрим означає бути милосердним»,  «Інтелектуальний», «Нагороди отримують найкращі: підсумковий день». Відкриття Тижня  відбулося на загальноліцейній лінійці.

          Для учнів першого  курсу проведені екскурсії до бібліотеки ліцею, де вони  дізнались про її роботу, бібліотечний фонд, отримали підручники і стали її користувачами.

          Учні, педагоги ознайомились  з активним  читачами бібліотеки 2018року, фотографії та їх  коротка  розповідь про читання  розміщені на фотостенді «А молодь ліцею читає». Естетично оформленим, змістовним був випуск  стіннівки «Бібліотека -  відкритий світ  читання».

100-річчю з дня народження  В.О. Сухомлинського був присвячений  другий день Тижня бібліотеки, який  розпочався загальноліцейською лінійкою  «Великий добротворець». Учні  ліцею познайомились з життям  талановитого Педагога, Людиною, Творцем, Гуманістом, Батьком з великої літери. Ця людина  мала велику мудрість, щирість, талант і золоті руки.

Першокурсники груп 1-6, 1-1 разом  з класними керівниками та бібліотекарем підготували відкриту виховну годину «Сухомлинський -  великий гуманіст».

          Зала, де проходив виховний захід, була прикрашена  портретом Сухомлинського, фотографіями педагога з матірʼю, з  учнями; квітами з колосками пшениці, червоною калиною, чорнобривцями; свічкою доброти, щирості і любові, рушником. А  доповненням була бібліотечна  виставка «Духовна спадщина Сухомлинського» та презентація про життєвий та творчій шлях видатного вченого, педагога, письменника.  Все  це  створило теплу, дружню атмосферу для проведення виховної  години.

          Всі присутні в залі  дізнались, що Василь Олександрович Сухомлинський -  мудрий вчитель, директор  школи, добрий син і батько, великий  письменник  і педагог, народний  вчитель  добра і  краси, який  віддав усього себе улюбленій справі, невтомно  сіяв золоті зерна  своєї душі в душах  своїх вихованців.

          Для Василя Олександровича були святими   рідна мати й  рідна  Україна. Любити Батьківщину  -  «значить пізнати свій народ, бо кожен із нас -  частина народу». Ці слова надихають учнів стати  справжніми громадянами  України, більше пізнавати історію свого  народу.

          Протягом всього виховного  заходу учні з бажанням, емоційно читали  вірші, оповідання Василя Олександровича, уривки з твору Івана Цюпи «Добротворець».

          Бібліотекар ліцею ознайомила учнів з літературою про життя, діяльність педагога, яка представлена на бібліотечній виставці та рекомендувала  використання творів видатного педагога  з метою самовдосконалення.

          Серед  учнів  презентувався бібліографічний покажчик інформаційних ресурсів, присвячений ювілею В.О. Сухомлинського.

          На закінчення свята всім учням  вручена памʼятка «Поради В.О. Сухомлинського учневі», створена  Жадан Оленою Іванівною.

          Для педагогів ліцею організована  виставка-перегляд літератури «Духовна спадщина Сухомлинського», на якій представлена  література, яка є в бібліотечному  фонді ліцею. Презентація виставки відбулась на  педагогічних читаннях.

Бібліотекар ліцею презентувала  серед педагогів  бібліографічний покажчик інформаційних ресурсів, присвячений 100-річчю від дня народження В.О. Сухомлинського «Велетень педагогічної думки», який створено з метою популяризації творчої спадщини видатного педагога, надання допомоги педагогічним працівникам, учням. Покажчик охоплює друкований матеріал з педагогічної преси, виданої з  2000 року  до теперішнього часу, та книги більш ранніх років видання, які не втратили актуальності і сьогодні, що знаходяться   у бібліотечному фонді ліцею і включає 114 джерел інформації.

За допомогою цього покажчика можна більш поглиблено вивчати життя і творчість видатного педагога під час підготовки до педагогічних читань, уроків, виховних заходів, в самоосвітній діяльності. Створена памʼятка «Поради В.О. Сухомлинського вчителям», яка  була вручена  всім педагогам  по закінченню презентації.

          День добродійності  проходив  під гаслом «Бути  добрим -  означає бути милосердним». В цей  день  проведена  традиційна благодійна акція «Книга -  бібліотеці». Завдяки цій акції бібліотечний фонд  поповнився на 67 книг.  Це твори  класичної та сучасної художньої літератури, галузева література. Всі книги  представлені  на виставці  «Подаровані книги». Найактивнішими дарувальниками книг стали  групи 1-6 і  1-1, учень  Сухоруков Іван, працівники ліцею майстер в/н Зінова Віра Миколаївна,  викладач Адишева Людмила Олександрівна.

          Наступний день - Інтелектуальний, дав  можливість учням та педагогам  показати  свої  інтелектуальні та креативні здібності. Учні груп  та  працівники  ліцею брали участь   у фотоконкурсі  «Я читаю,  ти читаєш, ми  читаємо». Єдина  умова  конкурсу -   придумати  фото сюжет, повʼязаний з  книгою, читанням. Переможцями стали групи 1-1, 1-6, 4-6 та працівник  ліцею заступник   директора з ВР Єршова Аліна Олександрівна.

Для учнів групи 1-6  (кухар, кондитер) проведена  інформаційна  година  «Професія  і книга», на якій  учні  ознайомились  з інформаційними ресурсами, які необхідно використовувати  під час  оволодіння  професією, особливо  допоміжною літературою. На цій  годині  проведена бліц-вікторина «Українська  кухня». Переможцем стала  учениця групи 1-6 Єфимова Вікторія.

          Серед учнів  груп  кухарів, кондитерів   презентувалась  незвичайна форма бібліотечної  виставки  -  літературний фуршет «Книги…Кулінарія…Книги…». Матеріали  виставки  розставлені не на  полицях, як звичайно, а на великому столі, в центрі якого  розміщена тумба з написом  назви  виставки та   подано «Меню літературного  фуршету». Назви   розділів  також  нагадують  фуршет, але  літературний:

        • Салат «Етикет  застільний»
        • Вінегрет «Кулінарний всесвіт»
        • Асорті «Здоровʼя»
        • Гарнір «Пізнавальний»
        • Коктейль «Цікава кулінарія»
        • Пудинг «Поетичний»
        • Десерт «Шедеври від  кондитера»
        • Смачні  смаколики  з  ароматом батьківщини».

Така  бібліотечна виставка  дозволила  повніше   розкрити  різноманітність

 та багатство  бібліотечного фонду,  ефективніше  популяризувати   допоміжну літературу з кулінарії, яка   яскраво ілюстрована, цікава, ексклюзивна і  широко представлена  у фонді бібліотеки. Вона   поглиблює  знання  учнів  з професії, формує  критичне мислення,  спрямовує  їх  до самоосвіти.

З метою залучення учнів  до читання створений  інформаційний стенд «Навіщо читати книги?». Розміщена   на стенді інформація розкрила   учням,  що  читання книг розвиває  мозок,  збільшує  словниковий  запас,  надає  знання  та інформацію,  знижує  стрес та покращує настрій,  навчає   зосереджуватись, бути  уважним, розвиває творчі  здібності,  розкриває  нові фантастичні  світи,  є чудовою і  безкоштовною   розвагою.  Книга -  вікно у світ, хороша тема  для  розмов. Малюнки  до  цих  мудрих висловів  креативно і вдало придумав і виконав    талановитий  учень  І курсу  Риков Дмитро.

          «Нагороди отримують найкращі» - за такою назвою  пройшла тематична загальноліцейська лінійка, на якій оголошено підсумки проведення  Тижня бібліотеки. Переможцям конкурсів, активним читачам, групам,  найактивнішим учасникам виховних  заходів, членам оргкомітету вручені  грамоти та сувеніри.

          Висока  активність Тижня бібліотеки  була  завдяки  плідній співпраці бібліотекаря  з  педагогічними працівниками, учнями та  вагомій підтримці  дирекції ліцею.

Категорія: Новини медіацентру | Переглядів: 537 | Додав: gricko21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar