Головна » 2017 » Жовтень » 3 » Читай! Пізнавай! Дій!
13:58
Читай! Пізнавай! Дій!

Таким був девіз Тижня бібліотеки, який відбувся   в жовтні  в  нашому ліцеї. Згідно плану  було проведено  низку  інноваційних заходів, які сприяли підвищенню престижу читання,  духовному  самовдосконаленню,  розвитку самореалізації учнів.

         Відкрився  Тиждень загальноліцейською  тематичною лінійкою. Незвичайним  для учнів був бібліотечний флешмоб «В читанні -  сила!». Дійство проходило у сквері біля ліцею.  Але на початку ведучі  заходу   ознайомили учнів з висловами  видатних людей світу про книгу і читання. І найголовніша  думка   говорить про те, щоб бути   розумними молодими людьми та багато  чого навчитись, потрібно читати книги, користуватись  ресурсами  Інтернету.  Читання дуже  важливе, адже читання стимулює увагу, поліпшує креативні здібності в різних сферах  діяльності,  збільшує словниковий  запас, виховує терпіння. Далі учні з плакатами зі слоганами «В читанні -  сила!», «Читай! Формат не має значення!», «Читати -  це круто! Приєднуйся!» вийшли  на проспект, де зустрічали перехожих і ставили  їм такі питання: «Читаєте Ви книги? Які? Друковані чи  електронні?»,  «Ваші друзі читають?», «Читаєте Ви  газету «Кремінщина?». «Чи допомагає вам  інформація з книг та Інтернету в навчанні, роботі» та інші. Більшість відповідей були позитивними.  Поважні люди відповідали, що вони  читали і зараз читають, але  менше.  Молодь здебільшого користується  ресурсами Інтернету. При  зустрічі з перехожими  учні  розповідали про навчання в ліцеї, дарували  мешканцям та  гостям міста книги, які принесли, включившись в акцію «Буккросинг. Світ  мандруючих книг». Педагоги  разом з учнями вручали перехожим, особливо молоді,  памʼятку «100 найкращих книг світу», буклет «48 книг, которые стоит прочитать  каждому», створені Рибкіною Єлизаветою та учнями  групи  3-4, які навчаються за професією оператор компʼютерного набору. Під гаслом «Читати -  це круто! Приєднуйся!» учні вирушили  до ліцею. Цей захід стане  доброю традицією в нашому навчальному закладі.

         Для учні першого  курсу проведені екскурсії до бібліотеки ліцею, де вони  дізнались про її роботу, бібліотечний фонд, отримали підручники і стали її користувачами.

         Учні, педагоги ознайомились  з активним  читачами бібліотеки 2017 року, фотографії та їх  коротка  розповідь про читання  розміщені на фотостенді «А молодь ліцею читає». Естетично оформленим, змістовним був випуск  стіннівки «Бібліотека: знай, мрій, твори!».

         «Нашому ліцею- 60»  під такою назвою проходив другий день Тижня бібліотеки. Для педагогічних працівників учні підготували незвичайну фотовиставку-досьє «Мудра родина педагогів ліцею». Учні збирали  короткі  досьє на педагогів,  їх улюблені справи.  Всі педагоги були у захваті від такого  привітання. Проведена акція волонтерських загонів ліцею «Від щирого серця». Учні  відвідали ветеранів і запросили їх на святковий захід. Зустріч з ветеранами  розпочалась в бібліотеці ліцею за  чашкою  чаю, де їх вітав директор Василь Федорович Кіяшко. Вони  ознайомились  з виставкою  презентацій  «Ветерани нашого ліцею», створених  про кожного ветерана. Завершився день святковим  заходом, де всіх працівників, ветеранів вітали дирекція ліцею та творчі,  талановиті учні своїми піснями, танцями, вдалим гумором.

         Наступний творчий день «Книга + компʼютер – союзники, а не суперники» дав можливість розкрити креативні здібності наших учнів і педагогів. І цьому підтвердженням є конкурс серед учнів «Найкращий буктрейлер». Це  конкурс на кращий відеоролик, який стисло й видовищно розповідає  про зміст книг для її реклами.

         Незабутні  і найнеочікуваніші враження подарували  учням, педагогам, членам журі учасники цього незвичайного конкурсу. 12 учнів змагались за призові місця.  Вони створили буктрейлери на навчальні книги, твори класичної  української та світової літератури, книгу з психології, на  улюблені  книги молоді -  фентезі.

         Оніщенко Анастасія (гр..4-6) створила буктрейлер  на книгу О.Алхабаш «Українська кухня», Гуляєв Денис (гр1-1)  на  книгу «Камʼяні роботи». Це книги, які допомагають в освоєнні професії, адже  навчальні книги все ж таки залишаються неоціненним скарбом, джерелом знань, досвіду та фундаментом освіти.

         Про зацікавленість учнів  творами класичної  літератури  свідчать створені буктрейлери  на книги:

І. Нечуй-Левицький «Кайдашева сімʼя» (Цилев Михайло, гр.. 2-1)

М.Гоголь «Вечора на хуторі близь Диканьки. Ніч перед Різдвом»  (Панова Анна, гр.. 3-4),

М. Гоголь «Тарас Бульба»  (Зьома Дмитро ,гр.. 2-1)

Данте Алігʼєри «Божествена комедія» (Чумак Карина, гр.. 3-4)

Ф. Кафка «Перевтілення», (Федорук Олександр, гр.. 3-4)

«Поезія «срібного віку» (Бондар Оксана, гр.. 3-4)

         Сучасна молодь прагне  до пізнання самих  себе, щоб свідомо підходити до визначення свого подальшого шляху і тому її цікавлять книги з психології. Талановита учениця нашого ліцею Кожушкіна Ясна (гр.. 3-4) презентувала буктрейлер  на книгу Л.Хей «Исцели себя сам». Її виступ захопив всіх  учнів і педагогів.

         Фантастика, пригоди -  улюблений жанр  молоді.  Учнів  цікавлять  твори видатних майстрів  цього жанру.  Буктрейлери фентезі на книги підготували: Савченко Ольга, гр.. 3-4 (Ф. Фармер «Мир реки»), Рибкіна Єлизавета, гр. 3-4 (Р.Говард «Голуби ада»), Коротенко Артем, гр.. 3-1 (Стівен Кінг  «ОНО»). Буктрейлер Артема був неперевершеним, зачарував всіх. Учасники цього конкурсу отримали не тільки неймовірно яскраві  емоції та враження від своєї творчості, але й  зуміли зацікавити всіх присутніх інформацією, здивувати книгою, пробудити фантазію.

         З великою цікавістю  учні сприймали виступ кожного учасника, адже вони намагались яскраво, доступно висвітлити сюжетну лінію,  вдало добираючи малюнки, ілюстрації, відео фрагменти, музичний супровід. Але найголовніше -   вони  намагались  розповісти про книгу так, щоб  зацікавити, заінтригувати всіх присутніх на  цьому  заході.  І в них  це  вийшло.  Журі  довго обговорювало виступи всіх конкурсантів. Переможцем  конкурсу став  Коротенко Артем (гр.. 3-1), почесне ІІ місце посіла Кожушкіна Ясна (гр.. 3-4), ІІІ місце – Оніщенко Анастасія (гр.. 4-6). Значну активність в створенні буктрейлерів  виявили випускники, які навчаються за професією оператор компʼютерного набору, офісний службовець (бухгалтерія) під керівництвом  майстра  виробничого навчання Ольшанської О.Д., демонструючи  свої професійні знання.

         Креативні  здібності учнів  розкрились у виставці  «Світ моїх захоплень», на якій було представлено широке  розмаїття їх творчих  робіт.  Таємниці  бісерного мистецтва зачарували всіх учнів , особливо дівчат, які були  заворожені красивими,  ніжними  прикрасами «гердани», картиною, вишитою  бісером, представленими  Оніщенко Анастасією (гр.. 4-6). Всі були у  захваті від творчості  викладача Кіяшко Галини  Олексіївни. Це вишиті бісером портрети святих, квіти, пейзаж; яскраві,  різнокольорові, оригінальні  вʼязані серветки, сувеніри , ляльки. Захопили всіх  картина з бісеру в ніжних, пастельних  тонах, яку представила  майстер виробничого навчання Цикало Людмила Миколаївна.

         Усмішки, задоволення,  гарний настрій зʼявлялися у всіх відвідувачів виставки, коли  вони  дивились на веселі, жартівливі, оригінальні  ляльки, які створила творчий  майстер  виробничого навчання Ольшанська Оксана Дмитрівна. 

         Першокурсник  Віктор Шевченко представляв свою творчість у різних  жанрах з використанням різного  матеріалу. Ось вони: картина «Долматинець» із шкаралупи яєць, пасхальні яйця –дряпанки в корзинці з лози,  «Павучок» з  бісеру, «Хатинка» із сірників,  картина «Зимовий пейзаж» на платівці, хатинка з дерева і  соломи, «Черепаха» з  черепашника, «Півник» з пластиліну.  Цікавими були вироби «Рибка» з дерева, картина, виготовлена в техніці випалювання по дереву, яку виконали  Цилев Михайло (гр.. 2-1), Чумак Карина (гр.. 3-4). Зацікавлено  розглядали учні «незвичайні» квіти -  золоту троянду з металу та  синю,  рожеву,  блакитну  троянди  з бісеру, які представляли  учні Кошаков Микола (гр.. 1-1) та Сабурова Любов (гр.. 3-6). 

         Всі представлені роботи  на цій виставці збагатили  духовний світ учнів, надихнули їх на творчість.

         А ще  ліцеїсти брали участь у  неординарному заході -  фотоконкурсі «Славетні імена України». За рішенням журі   переможцями стали Шевченко  Віктор (гр. 1-1) – І місце, Кожушкіна Ясна (гр.. 3-4) -  ІІ місце, група 1-1 -  ІІ місце, Оніщенко Анастасія  (гр.. 4-6) – ІІІ місце.

         День добродійності  проходив  під гаслом «Бути  добрим -  означає бути милосердним». В цей  день  проведена  традиційна благодійна акція «Книга -  бібліотеці». Завдяки цій акції бібліотечний фонд  поповнився на 103 книги.  Це твори  класичної та сучасної художньої літератури, галузева література. Всі книги  представлені  на виставці  «Подаровані книги». Найактивнішими дарувальниками книг стали  Волинська Юлія (гр.. 3-4), Хінчинський Олександр (гр.. 3-6), Писаренко  Роман (гр.. 2-1). Лідер цієї акції – Бугайов Микита (гр.. 1-1), він подарував 23 книги.

         «Нагороди отримують найкращі» - за такою назвою  пройшла тематична загальноліцейська лінійка, на якій оголошено підсумки проведення  Тижня бібліотеки. Переможцям конкурсів, активним читачам, групам,  найактивнішим учасникам виховних  заходів, членам оргкомітету вручені  грамоти та сувеніри.

         Висока  активність Тижня бібліотеки  була  завдяки  плідній співпраці бібліотекаря  з  педагогічними працівниками, учнями та  вагомій підтримці  дирекції ліцею.

         Бібліотечні заходи Тижня бібліотеки закінчилися,  але з початком нового навчального року  розпочинається новий етап в житті ліцейної бібліотеки,  а з ним – і нові події та не менш цікаві зустрічі.

 

                                      Бібліотекар Кремінського професійного ліцею Полухіна В.Н.
 
Категорія: Новини медіацентру | Переглядів: 471 | Додав: gricko21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar