Головна » 2016 » Травень » 18 » Семінар "Бібліотека і читання молоді - проблема сьогодення"
12:03
Семінар "Бібліотека і читання молоді - проблема сьогодення"
Саме розв’язанню цієї проблеми - залучення учнів до читання на рівні навчального закладу, і було присвячене засідання обласної методичної секції бібліотекарів професійно-технічних навчальних закладів, яке проходило у формі семінару-практикуму  на базі Кремінського професійного ліцею  18 травня 2016 року за темою «Інноваційні методики  та технології залучення учнів до читання та розвиток їх творчого потенціалу».
В засіданні взяли участь бібліотекарі, представники 18 професійно-технічних  навчальних закладів області.
З вітальним словом  до учасників семінару звернувся директор Кремінського професійного ліцею Кіяшко В.Ф. Відкрила семінар методист навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області Черняк І.В., яка привітала присутніх та ознайомила їх з програмою засідання.
Слухачі семінару мали можливість ознайомитись  з роботою  інформаційно-бібліотечного медіацентру ліцею та досвідом роботи колег з питання залучення учнів  до читання.
Скрипник Г.О., бібліотекар Вищого професійного училища № 92, презентувала присутнім своє дослідження, присвячене кризі читання у світі та в Україні і поставила проблему: «Як же сучасний бібліотекар навчального закладу здатний вплинути на ситуацію?».
Свій досвід роботи  щодо  формування читацьких інтересів і культури читання учнів,  використання комп’ютерних технологій  в роботі бібліотеки презентували бібліотекарі Павлова Т. В. (ДПТНЗ «Лисичанський професійний гірничо-промисловий ліцей» та Карапінко Г. І. (ВПУ № 94)
До читання неможливо примусити, але можна зацікавити - ця теза стала ключовою у виступі  провідного бібліотекаря Кремінського професійного ліцею Полухіної В.Н., яка презентувала досвід проведення Тижня бібліотеки в ліцеї. Це своєрідний бібліотечний калейдоскоп інноваційних заходів,  дієва форма організації навчання і виховання, поглиблення  рівня знань учнів, сприяння їх розвитку та підвищенню світогляду.
Серед інноваційних, креативних заходів,  проведених  під час Тижня бібліотеки, є:  віртуальна подорож «Знамениті бібліотеки світу», засідання круглого столу «Читати -  це мудро, модно та корисно»,  віртуальна екскурсія «Сім природних чудес України»,  проекти « Читач року», «Ветерани нашого ліцею», «Моя рідна Україна», фотовиставка – бенефіс «Активні читачі», мультимедійні  презентації до всіх заходів,  інноваційні форми бібліотечних виставок. Широко використовуються ігрові технології, які активізують читання учнів, стимулюють їхні звертання до  книг,  періодичних видань, ресурсів Інтернету, посилюють сприйняття та поглиблюють навички самостійної роботи з інформаційними ресурсами.  Активно, творчо, цікаво пройшли  відеовікторина «Вулиці рідного міста»,  турнір знавців етикету, конкурсно-пізнавальна гра «Народні свята українців»,  бліц-вікторина «Кухня України», фотоконкурс «Приколи  наших читачів». Творча діяльність бібліотеки щодо підтримки читання учнів, яка здійснена в процесі   Тижня, відбулась завдяки  плідній співпраці бібліотекаря з  педагогічними працівниками, учнями, всебічній підтримці  директора ліцею Кіяшко В.Ф. та  трансформації бібліотеки в інформаційно-бібліотечний медіацентр.
Інноваційні форми залучення учнів до читання запропонувала учасникам семінару провідний бібліотекар Сєвєродонецької міської бібліотеки для юнацтва Забірко Т. М., яка  розповіла про досвід роботи міської бібліотеки у цьому напрямку, про основні інноваційні форми роботи, як то:  майстер-клас,  юридичні діалоги,  впровадження пізнавальних та соціальних проектів, клуби за інтересами та інші.
Про інноваційні форми популяризації книг, виставкову діяльність  розповіли бібліотекарі Алфьорова В. В. (ДНЗ «Сєвєродонецький професійний ліцей») та Ковальова І. О. (ДНЗ «Сєвєродонецьке вище професійне училище»).
Засідання відбулось у творчій дружній атмосфері. Колеги мали змогу звернути увагу на нетрадиційні форми роботи сучасного бібліотекаря, поділитись досвідом роботи щодо залучення учнів до читання і ознайомитись з роботою сучасного бібліотечно-інформаційного медіацентру Кремінського професійного ліцею.


    

     
     
     
     
Переглядів: 313 | Додав: gricko21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar