Головна » 2016 » Листопад » 1 » Людина читаюча - цінність ХХІ століття
15:00
Людина читаюча - цінність ХХІ століття
«Книга і читання -  важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів» -  під таким гаслом  у жовтні місяці  в Україні  проходив місячник шкільних бібліотек
 
         Бібліотека нашого ліцею  в рамках місячника провела низку інноваційних вихованих заходів з метою підвищення інтересу до читання та культури  читання, поліпшення любові до книги, ефективного використання бібліотечних фондів. Всеукраїнський день  бібліотек -  загальноліцейське дійство, на якому відбувся старт місячника шкільних бібліотек.
         Для учнів І курсу проведені екскурсія до бібліотекибібліотечний урок «Бібліотека нашого ліцею». і першокурсники стали її користувачами.
         Змістовними, естетично оформленими, цікавими для читачів були випуски стінгазети «Бібліотека – відкритий світ читання» та бібліотечного плакату  «Читання - лікування  або як зцілює бібліотерапія», які випустили учні групи 2-4 (оператор компʼютерного набору,  офісний службовець (бухгалтерія).
         Учні та педагоги мали змогу ознайомитися  з активним  читачами бібліотеки, фотографії яких розміщені на фотостенді «А молодь ліцею читає!». Поряд з   фотографіями  розміщена коротка розповідь про них, їхні читацькі уподобання.
         Цікавим було свято-бенефіс «Читай, як я, читай зі мною», читай краще мене». Це вшанування кращого читача ліцею, переможця Золотого олімпу ліцею  2016 в номінації «Читач року»,  основною метою якого є розвиток інтересу (мотивації) до читання через позитивний  приклад ровесників. Бенефіс -  це спектакль одного актора, як визнання його заслуг, майстерності та значимості. А актором  на цьому святі стала найкращий   читач ліцею 2016 року Степанова Марина, учениця групи
3-6, яка навчається  за професією  кухар, кондитер .
         Марина розповіла  про себе: вибір професії та бажання навчатись  в ліцеї, відносини  з учнями, участь у житті ліцею, проведенні  виховних заходів.  Свою любов до читання   дівчина розкрила в презентації , яку сама підготувала.
         Бібліотекар ліцею Полухіна В.Н. презентувала Марину як читача бібліотеки. За час навчання в ліцеї дівчина  прочитала багато книг різноманітної тематики, статей з молодіжних  та фахових журналів. Всього нею використано 313 джерел інформації, в тому числі і ресурси Інтернету, про що свідчать записи в її читацькому  формулярі, які вона прочитала?
         На виставці «Кращий читач року» представлені формуляр Марини, її фото, книги та журнали. Це твори сучасної світової та української літератури: І. Франка, Т.Шевченка, Л.Толстого, Г.Полякової. Д.Джойса, М.Булгакова, книги про кохання.  Широко Марина використовує навчальні підручники, посібники, допоміжну літературу з питань сервіровки столу, приготування оздоблення страв, журнали з кулінарії, Інтернет ресурси.
         Про Марину, як про ученицю ліцею розповіла майстер в/н Цикало Л.М.. Дівчина старанно вчиться, прагне здобути хороші знання, щоб стати не просто кухарем, а шеф-кухарем. Зараз Марина проходить  виробничу практику в кафе «Динамо», де проявила свої знання з технології приготування їжі, працьовитість, культуру спілкування з відвідувачами. Дирекція кафе запросила Марину  після закінчення  Кремінського професійного ліцею працювати в кафе. Дівчина спокійна, добра, весела, життєрадісна, вимоглива до себе. Марина -  волонтер та староста  групи, ведуча майже всіх ліцейних заходів.
         На цьому  святі кращі ерудити нашого ліцею перевірили свої знання, приймаючи участь  у  бліц-вікторині «Все про книгу і бібліотеку», яку для всіх учасників свята провела Степанова Марина. Переможцем вікторини,  кращим ерудитом стала Рибкіна Єлізавета, учениця групи 2-4 (оператор   компʼютерного набору, офісний службовець(бухгалтерія) і була нагороджена  солодким призом.
         По закінченню свята бібліотекар ліцею побажала всім учням брати приклад з Марини,  більше читати  і знаходити серед величезної кількості інформації ту найціннішу інформацію, яка  дійсно потрібна і  тоді  ви зможете розраховувати на успіх. Інформація має ціну,  а правильна інформація -  безцінна, і хто володіє правильною інформацією, або здобув її, зможе розраховувати на винагороду. Віра Наумівна запросила  всіх частіше заходити до бібліотеки  ліцею і бути  активним користувачем.
         Учні та педагоги ліцею прийняли активну участь у традиційній акції «Подаруй бібліотеці  книгу». Подаровано бібліотеці 184 книги. Лідером у цій акції серед учнів стала Волинська Юлія, учениця гр.. 2-4 (оператор   компʼютерного набору, офісний службовець(бухгалтерія), яка подарувала бібліотеці 34 книги.
         Серед подарованих книг більше 100 екземплярів -  українська класична література: зібрання творів Т.Шевченка, Ю. Яновського, О.Вишні, М.Коцюбинського, І.Нечуй-Левицького, Я.Галана, О.Гончара та інших, окремі твори, які подарувала вчитель української  мови та літератури, ветеран праці Хрякова Л.І. Колектив учнів та педагогів  ліцею вдячний Любові Іванівні за такі літературні скарби. Всі подаровані книги представлені на виставці -  перегляду «Подаровані книги».
         Для користувачів  бібліотеки  організовано  виставку «Календарний інформер», на якій  представлена інформація про події та свята  жовтня  місяця: Покрова Пресвятої Богородиці, День  Захисника  України, День українського  козацтва, День визволення України від німецьких загарбників. Матеріали цієї виставки були використані у підготовці виховних заходів.
         Активним читачам, учасникам виховних заходів вручені грамоти та сувеніри на загальноліцейській лінійці.
Читай! Пізнавай! Дій!
Категорія: Новини медіацентру | Переглядів: 376 | Додав: gricko21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar